دلیل مخالفت مجمع تشخیص با بخش‌هایی از طرح شفافیت-راهبرد معاصر
کلیات طرح اصلاح قانون مهریه در کمیسیون قضایی مجلس تصویب شد جزئیات دستگیری عناصر شبکه تکفیری در سرپل‌ذهاب عارف: راهبرد دولت این است که اصلاح قیمت‌ها به سه دهک پایین جامعه آسیبی نرساند سکینه سادات پاد، دستیار رئیس‌جمهور از سمت خود کنار رفت؟ هیأت مرکزی نظارت بر انتخابات شورا‌های اسلامی شهر و روستا مشخص شدند جمعی از مداحان اهل بیت با رهبر انقلاب دیدار می‌کنند علم‌الهدی: اول باید دین مردم را مدیریت کنیم و بعد دنیای آنان را پیام توئیتری پزشکیان به السیسی خطیب نماز جمعه تهران: بسترسازان نابودی زیرساخت‌های سوریه پاسخگوی امت اسلامی باشند الحاق شناور‌های بسیار پیچیده و تسلیحات ویژه به نیروی دریایی ارتش فرمانده سپاه خراسان‌جنوبی: آخرین نفری که خط مقدم نبرد با تکفیری‌ها در سوریه را ترک کرد یک پاسدار بود /برای ارتش سوریه جهاد معنایی نداشت ادای احترام فرمانده کل سپاه پاسداران به مقام شهید سلیمانی لاریجانی: یکی از راهبرد‌های دشمن این است که القاء کند همه خسته هستند و نباید به مردم کاری داشت ساعت کاری دستگاه‌های اجرایی تا بهمن‌ماه تغییر کرد+ جزئیات نماینده مجلس: حتی فقیرترین کشور‌های آفریقایی هم این حد از کاهش ارزش پول را ندارند

دلیل مخالفت مجمع تشخیص با بخش‌هایی از طرح شفافیت

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام به تشریح دلیل مخالفت اعضای مجمع تشخیص با بخش‌هایی از طرح شفافیت قوای سه‌گانه پرداخت.
تاریخ انتشار: ۱۲:۵۸ - ۱۵ خرداد ۱۴۰۲ - 2023 June 05
کد خبر: ۱۸۷۷۵۳

به گزارش راهبرد معاصر، غلامرضا مصباحی مقدم، عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام، در رابطه با جلسه اخیر مجمع تشخیص مصلحت نظام پیرامون طرح شفافیت قوای سه‌گانه، گفت: طبق قانون اساسی تمامی قوانین مجمع تشخیص مصلحت نظام بایستی توسط خود مجمع تدوین و به تایید شخص رهبری برسد لذا طبق قانون اساسی، مجلس شورای اسلامی نمی تواند برای مجمع تشخیص قانون وضع کند و این خلاف قانون اساسی است.

 

وی افزود: به همین دلیل بحث مربوط به شفاف سازی آرا و مذاکرات مجمع تشخیص و ارائه آن به مجلس شورای اسلامی همانطور که شورای نگهبان تشخیص داده است خلاف قانون اساسی است.

 

مصباحی مقدم یادآور شد: همانطور که قانون اساسی تصریح کرده است که مذاکرات مجلس شورای اسلامی باید علنی باشد و شفافیت مذاکرات مجلس را تایید کرده، همان قانون اساسی وضع قانون برای مجمع را توسط مجلس خلاف دانسته است و جالب آن است که مجلس مذاکرات خود درباره مسائل حوزه انتخابیه را محرمانه تلقی کرده است در صورتی که اتفاقاً در این حوزه باید شفافیت حاکم شود و این نیز از نکات قابل توجه طرح مجلس است.

 

وی تاکید کرد: اعضای مجمع تشخیص اصلاً مصلحت نظام هیچگونه نگرانی نسبت به شفاف شدن مذاکرات خودشان ندارند اما مجلس حق وضع قانون برای مجمع را ندارد.

 

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام در توضیح روند ابلاغ و اجرای طرح شفافیت قوای سه گانه اظهار کرد: آنچه که مجلس شورای اسلامی به عنوان مصلحت بر آن اصرار می ورزد و شورای نگهبان با آن را خلاف شرع و یا قانون اساسی تشخیص می‌دهد به مجمع ارسال می شود و مجمع یا باید نظر مجلس را تایید کند و یا نمی پذیرد اگر پذیرفت آنچه که مجلس مصوب کرده است از باب رعایت مصلحت نظام نهایی شده اما اگر نپذیرفت، آنجایی از مصوبه مجلس که مخالف با شرع یا قانون اساسی بوده است متوقف می شود. بنابراین مجلس باید قسمتهایی را که چنین وضعیتی داشته اصلاح کند و قانون را از طریق رئیس مجلس شورای اسلامی به رئیس جمهور ابلاغ کند. لذا بقیه روند نهایی شدن طرح شفافیت قوای سه‌گانه با مجلس شورای اسلامی است./ فارس

ارسال نظر